Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Δολάριο αυστραλίας


Στο παρακάτω διάγραμμα , παρουσιάζεται η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου Αυστραλίας ( EUR / AUD)  από τον Μάρτιο 2001 έως σήμερα Νοέμβριο 2012. Δηλαδή για διάστημα άνω των δέκα ετών.  

Κάθε μπάρα (candlestick-κερί  μπλέ ή κόκκινου χρώματος )  απεικονίζει την διακύμανση (υψηλό -  χαμηλό) της ισοτιμίας για ένα συγκεκριμένο μήνα .
 
 
 Θεωρητικά το κατάλληλο  σημείο για  να αγοράσει κάποιος δολάρια αυστραλίας , βρίσκεται στην περίοδο κατά την οποία το δολάριο αυστραλίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο (δηλαδή την περίοδο κατά την οποία το ευρώ βρίσκεται στα ύψη). Παρατηρώντας σήμερα , δηλαδή εκ των υστέρων,  το παρακάτω διάγραμμα της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου αυστραλίας , διαπιστώνουμε ότι η ιδανική στιγμή για να αγοράσει κάποιος δολάριο αυστραλίας ,  ή για να μετατρέψει τα ευρώ του,  σε δολάρια αυστραλίας , ήταν η περίοδος του Δεκεμβρίου του 2008 , όταν δηλαδή η ισοτιμία είχε φθάσει στο 2,10.  

 
Σήμερα βρισκόμαστε πολύ κοντά στα χαμηλότερα  επίπεδα της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου αυστραλίας , δηλαδή  στα επίπεδα του 1,22  (σημειώστε πως η  ισοτιμία άγγιξε ακόμη και το 1,15).  Δηλαδή ίσως σήμερα να είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξαναμετατρέψει κάποιος τα δολάρια αυστραλίας και πάλι σε ευρώ , αποκομίζοντας έτσι ένα κέρδος της τάξεως του 72% εάν είχε τοποθετηθεί στο Αυστραλέζικο δολάριο τον Δεκέμβριο του 2008.

Στην παραπάνω απόδοση βέβαια , δεν έχουμε συνυπολογίσει  και τους τόκους τους οποίους θα εισέπραττε ο επενδυτής  στην διάρκεια αυτής της τετραετίας από την κατάθεσή του σε δολάρια αυστραλίας, οδηγώντας έτσι την απόδοση του επενδυτή στα επίπεδα κέρδους της τάξεως του 100% , μέσα σε μία τετραετία (2008 – 2012).


Τα ερωτήματα τα οποία ταλανίζουν τους επενδυτές οι οποίοι ασχολούνται με την ισοτιμία των δύο συγκεκριμένων νομισμάτων (eur / aud) , την  παρούσα περίοδο είναι τα εξής :

  • «είναι κατάλληλη περίοδος να μετατρέψω τα δολάρια αυστραλίας τα οποία έχω στην κατοχή μου , σε ευρώ?»
  • «είναι η κατάλληλη περίοδος να μετατρέψω  τα ευρώ σε δολάρια αυστραλίας?»

Για να είμαστε ειλικρινείς ,  απάντηση με απόλυτη βεβαιότητα  δεν μπορεί να δώσει κανένας σοβαρός αναλυτής  ή διαχειριστής χαρτοφυλακίων. Εκείνο το οποίο μπορεί να δώσει κανείς,  είναι η εκτίμησή του για το τι ενδέχεται να συμβεί,  με σχετικά αυξημένες πιθανότητες πραγματοποίησης αλλά σε καμία περίπτωση με βεβαιότητα.

 
Μελετώντας λοιπόν  κάποιος   το διάγραμμα της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου αυστραλίας , διαπιστώνει ,  ότι βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα ιστορικά υψηλό σημείο για το δολάριο αυστραλίας (κατ΄αντιστοιχίαν βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα ιστορικά χαμηλό σημείο για το ευρώ).

Η λογική επιτάσσει σε τέτοιες περιόδους , να πουλάμε το ακριβό-υπερτιμημένο νόμισμα (δηλαδή να πουλάμε το δολάριο αυστραλίας) και να αγοράζουμε το φθηνό-υποτιμημένο νόμισμα (δηλαδή να αγοράζουμε το ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση όμως , ακόμη δηλαδή και εάν συνεχισθεί  η πτωτική πορεία του ευρώ ( δηλαδή κατ΄αντιστοιχία , εάν συνεχισθεί η ανοδική πορεία του δολαρίου αυστραλίας), τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης του  euro  , όπως και τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου του   aud , στενεύουν επικίνδυνα, αφού ήδη το ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά, και το δολάριο αυστραλίας έχει παρουσιάσει σημαντικότατη άνοδο η οποία εμφανίζει σημάδια κόπωσης - εκτόνωσης.

Συνεπώς ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία συνεχισθεί η πορεία της τελευταίας 4ετίας για τα δύο νομίσματα (κάτι το οποίο δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να συνεχισθεί)  προς την ίδια κατεύθυνση ,  αναμένονται σχετικά περιορισμένα κέρδη στο δολάριο αυστραλίας και περιορισμένες περαιτέρω ζημίες στο ευρώ.  

Εάν όμως η πορεία των δύο νομισμάτων (δηλαδή της ισοτιμίας τους) αντιστραφεί και κινηθεί πάλι προς τα επίπεδα του 2,10 , τότε ο κάτοχος δολαρίων αυστραλίας θα σημειώσει σημαντικές ζημίες , οι οποίες φυσικά θα περιορισθούν κατά το ποσοστό των τόκων τους οποίους θα λαμβάνει.
Σε ένα σενάριο ανόδου του ευρώ και πάλι στο 2,10 ,  ο κάτοχος δολαρίων αυστραλίας θα σημειώσει ζημίες της τάξεως του  42% μειωμένες κατά το ποσό των τόκων τους οποίους θα λαμβάνει.


Ας φανταστούμε λοιπόν έναν επενδυτή ο οποίος έκανε την ανάποδη κίνηση τον Δεκέμβριο του 2008 και αντί να αγοράσει δολάριο αυστραλίας,  προέβη σε πώληση δολαρίου αυστραλίας (μέσω αντίστοιχης αγοράς ευρώ).

Ο επενδυτής αυτός σημειώνει σήμερα απώλειες-ζημίες της τάξεως του 42% (σε σύγκριση με το εάν είχε αποφασίσει να  διακρατήσει τα δολάρια αυστραλίας)  μειωμένες κατά 20%  ( το 20% είναι τα κέρδη – έσοδα από τους τόκους τους οποίους έλαβε για τα ευρώ τα οποία διατηρούσε σε κατάθεση κατά την διάρκεια αυτής της τετραετίας).

Θεωρητικά ο επενδυτής αυτός,  σημείωσε απώλειες 42%  μείον  20%  τους τόκους τους οποίους έλαβε από την κατάθεσή του  = απώλειες  22%.

 

Συνοψίζοντας σημειώνουμε ότι  είχαμε στην διάρκεια αυτής της τετραετίας 2008 – 2012 τις παρακάτω αποδόσεις για κάθε ευρωπαίο επενδυτή ανάλογα με την επενδυτική  θέση την οποία έλαβε :

  • Αυτός που αγόρασε δολάρια αυστραλίας και πούλησε ευρώ    απόδοση   +100%
  • Αυτός που αγόρασε ευρώ και πούλησε δολάρια αυστραλίας    απόδοση     -22%
  • Αυτός που διατήρησε τα ευρώ του σε κατάθεση                     απόδοση     +20%

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η ισοτιμία eur / aud   για το επόμενο διάστημα ( δηλαδή σε βάθος δύο έως έξι ετών) θα κινηθεί σταθεροποιητικά στην περιοχή του 1,15 -  1,30 .

Θα ακολουθήσει ανοδική διάσπαση του επιπέδου του 1,30  και δημιουργία νέας ζώνης σταθεροποίησης στην περιοχή η οποία περικλείεται  μεταξύ του  1,55  -  1,85 . Στην περιοχή αυτή  (1,55 – 1,85)  κινήθηκε η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου αυστραλίας,  κατά την 7ετία 2001 – 2008.

 
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω , ο κάθε επενδυτής ανάλογα με το επενδυτικό του προφίλ, μπορεί να σταθμίσει τα δεδομένα, προσδιορίζοντας από σήμερα το εύρος εντός του οποίου ενδέχεται να κινηθούν τα κέρδη ή οι ζημίες του και τελικώς να λάβει την απόφασή του, σχετικά με το  εάν αποδέχεται ή όχι ,  τον σχετικό κίνδυνο (πιθανά κέρδη – πιθανές ζημίες) τα οποία ενδέχεται να προκύψουν από την θέση την οποία θα αποφασίσει να λάβει (δηλαδή να τοποθετηθεί ή όχι στο δολάριο Αυστραλίας (aud)).

 
Σε κάθε περίπτωση  εύχομαι σε όλους «καλά κέρδη»,  όποια απόφαση και να λάβετε. (Trade well)

Λευτέρης